bitlicentie crypto funds

New York en Crypto BitLicentie

Het Ministerie van Financiën van New York gaf gisteren haar 18e bitlicentie uit aan de cryptocurrency-makelaar Tagomi. De afdeling heeft het merendeel van die licenties het afgelopen jaar uitgegeven.

De applicatie is officieel goedgekeurd voor Tagomi Trading LLC, een dochteronderneming van Tagomi Holdings Inc. Tagomi is in december begonnen met het verhandelen van cryptovaluta voor klanten met hedgefondsen en vermogende particulieren. Tot de medeoprichters behoren Greg Tusar, het voormalig hoofd van de digitale handel bij Goldman Sachs Group, Tagomi-directeur Jennifer Campbell en Marc Bhargava, de president van het bedrijf.

New York’s DFS geeft sinds 2015 BitLicentie uit aan bedrijven die zich bezighouden met cryptocurrency in de staat, en Tagomi is niet de eerste met banden met Goldman Sachs. De afdeling kende haar eerste BitLicentie to Circle toe, een crypto-financieringsmaatschappij die de Poloniex-beurs exploiteert en wordt ondersteund door Goldman Sachs Group in september 2015. In dat jaar hadden bedrijven in New York die zich bezighielden met cryptocurrency, tot medio augustus een BitLicentie kunnen aanvragen of anders konden ze niet langer legaal in de staat opereren. In het New York Business Journal op 12 augustus 2015 schreef journalist Michael del Castillo dat bitcoin-startups in de staat zich sinds de deadline hadden “opruimen”.

bitlicentie crypto funds

Dus wat is precies een BitLicentie en wie moet er een hebben?

De NYDFS brachten een voorstel voor de BitLicentie uit in juli 2014 na bijna een jaar aan onderzoek en openbare hoorzittingen, waaronder een Reddit AMA gehost door de toenmalige hoofdinspecteur Benjamin Lawsky. Volgens de NYDFS ontving de AMA meer dan 1.200 opmerkingen, waarvan de afdeling zegt dat hiermee rekening is gehouden bij het opstellen van het regelgevingskader van de licentie. BitLicentie-vereisten voor crypto-bedrijven werden in juni 2015 van kracht. Sommige CEO’s waren er niet blij mee.

Tegenwoordig heeft de BitLicentie (ook bekend als een virtuele valuta-bedrijfsactiviteitslicentie) drie centrale doelen: het vaststellen van regels die witwassen van geld voorkomen, consumenten beschermen en regels voor cybersecurity uitwerken. Het is van toepassing op bedrijven die cryptocurrencies verzenden, beheren, kopen, verkopen, administreren of uitgeven als een klantengedeelte of die crypto-exchanges uitvoeren (wat betekent dat een bedrijfseigenaar geen BitLicentie nodig heeft om cryptocurrency als betaling te accepteren).

Bitlicenties beheren

Vanaf oktober vorig jaar begon de NYDFS het Nationwide Multistate Licensing System en Registry te gebruiken om BitLicenties te beheren. De NMLS is een digitaal systeem dat staatlicenties uit 62 verschillende staten en territoria verwerkt. Bedrijven kunnen nu hun BitLicentie-applicaties rechtstreeks bij NMLS indienen en degenen die al over BitLicenties beschikken, kunnen ervoor kiezen om hun over te zetten naar het nationale register door een formulier in te dienen. Consumenten kunnen de NMLS gebruiken om te controleren of een bedrijf toestemming heeft om in hun staat te opereren (voor alle crypto narcs in New York die niet-conforme uitwisselingen proberen te elimineren).

Tot dusverre hebben crypto-bedrijven waaronder Gemini, Ripple, Coinbase, Square, BitPay, Coinsource en Robinhood, BitLicenties (in die volgorde), onder andere, minder bekende bedrijven, gekregen. Maar BitLicenties zijn geen makkie om te verwerven. Veel van deze bedrijven moesten een tijdje wachten tussen de tijd dat ze hun BitLicenties hadden aangevraagd en de tijd die ze daarvoor kregen. In mei 2018 meldde Fortune dat Genesis Global Trading (de vijfde BitLicentie-begunstigde) bijna drie jaar moest wachten op goedkeuring, terwijl het in Japan gevestigde BitFlyer meer dan een jaar op zijn licentie in New York moest wachten – toen het al was onder licentie in zijn streng gereguleerde thuisland.

Jeremie Beaudry, hoofd van de compliance bij BitPay uit Atlanta (en nog steeds wacht op de BitLicentie-applicatie), noemde het proces in New York “verreweg de zwaarste.” Zowel Erik Voorhees, CEO van ShapeShift, als Jesse Powell, hoofd van de crypto-uitwisseling Kraken, trok hun zaken uit New York om aan datzelfde proces te ontsnappen. Voorhees heeft duidelijk gemaakt dat hij geen fan is van de wetgeving (zie bovenstaande tweet), net als Powell.

Sinds dat Fortune-artikel verscheen, hebben 13 andere bedrijven BitLicenties ontvangen. Misschien wordt New York een beetje optimistischer.

Schuiven naar boven