ftx crypto exchange

FTX: Cryptocurrency-markt opgeschrikt door bijna ineenstorting van beurs

De markt voor digitale activa is opgeschrikt door de bijna ineenstorting van een van ‘s werelds grootste cryptocurrency-exchanges, FTX.

Dinsdag sloot FTX een reddingsovereenkomst met grotere rivaal Binance nadat een golf van opnames een “aanzienlijke liquiditeitscrisis” veroorzaakte.

Bezorgdheid over de financiële gezondheid van FTX leidde naar verluidt in slechts drie dagen tot $ 6 miljard (£ 5,2 miljard) aan opnames.

Binance zegt dat het ermee instemt om de niet-Amerikaanse eenheid van FTX te kopen, in afwachting van due diligence. De binance coin zal uiteindelijk meer waard worden, verwachten crypto adviseurs. Bitcoin advies wordt veelal gegeven door expert in de crypto wereld.

FTX’s oprichter Sam Bankman-Fried en Binance’s chief executive Changpeng “CZ” Zhao zijn twee van de machtigste mensen in de cryptocurrency-markt en spraakmakende rivalen.

Recente onthullingen

“Als gevolg van recente onthullingen die aan het licht zijn gekomen, hebben we besloten om alle resterende FTT op onze boeken te liquideren”, zei hij. FTT heeft deze week bijna 80% van zijn waarde verloren.

Dinsdag tweette de heer Zhao: “Vanmiddag heeft FTX om onze hulp gevraagd. Er is een aanzienlijke liquiditeitscrisis”.

Binance zei dat het een intentieverklaring had ondertekend om het bedrijf te kopen, maar “de discretie had om op elk moment uit de deal te stappen”.

Ook op Twitter zei de heer Bankman-Fried: “Onze teams werken aan het wegwerken van de terugtrekkingsachterstand zoals het is. Dit zal de liquiditeit vrijmaken; alle activa zullen 1:1 worden gedekt.”

“Het belangrijkste is dat klanten worden beschermd… We zijn in de beste handen”, voegde hij eraan toe.

De heer Bankman-Fried merkte ook op dat de Amerikaanse activiteiten van FTX een afzonderlijk bedrijf waren en “momenteel niet door dit worden beïnvloed”.

Analysebox door Joe Tidy, Cyber-reporter

De cryptocurrency-wereld zit vol met grote persoonlijkheden en Sam Bankman-Fried is een van de grootste.

Sinds de “cryptocrash” in het voorjaar is de jonge, uitgesproken eigenaar van FTX een baken van hoop voor grote en kleine investeerders.

Terwijl andere bedrijven haperden, leek Bankman-Fried het goed te doen.

In de afgelopen zes maanden had de 30-jarige genereuze reddingspakketten uitgedeeld aan worstelende bedrijven, lucratieve acquisities veiliggesteld en deelgenomen aan spraakmakende media-interviews.

Toen onthullingen over de fragiele financiën van zijn bedrijf aan het licht kwamen in de rapportage door CoinDesk, komen die uitgesproken interviews nu terug om hem te bijten.

“Meer crypto-exchanges zullen mislukken”, zei hij in een interview en voegde eraan toe dat sommige bedrijven “in het geheim insolvent” zijn.

Nu lijkt het erop dat zijn bedrijf zich aansluit bij de groeiende lijst van cryptocurrency-bedrijven die zijn mislukt dankzij een terugkerend probleem – een gebrek aan kasreserves.

FTX is niet het eerste bedrijf dat bezwijkt voor de zogenaamde “crypto-winter” waarin we ons bevinden, maar het is veruit de grootste.

Schuiven naar boven