crypto pensioenfondsen

Crypto Pensioenfonds

Artikel update: 14 augustus 2021

Crypto pensioenfonds

Het is eindelijk zover, de crypto pensioenfondsen komen er aan. Het fonds van Morgan Creek Digital heeft twee pensioenfondsen in Amerika gevraagd om geld neer te zetten voor investeringen. Dit geld zal in crypto pensioenfondsen gestoken worden. Totaal heeft Morgan Creek Digital een pot van 40 miljoen dollar, maar samen hebben ze een vermogen van 1,2 miljard wat ze beheren. Het is nog maar weinig wat de pensioenfondsen inleggen voor crypto. Maar naar verwachting zal dit snel meer worden.

Bekijk Alle Crypto Fondsen

Crypto Pensioenfondsen in 2021

Ook wij denken dat de pensioenfondsen komende jaren meer en meer in crypto zullen investeren. Er zijn in 2018 vele crypto fondsen bij gekomen merkten wij. Het aantal fondsen die zich bezig houdt met crypto staat wereldwijd al boven de 100 en in Nederland alleen al hebben wij er 8 geteld.

Crypto Pensioenfonds

Cryptovaluta nemen de wereld over. Bitcoin gaat steeds meer mainstream, bedrijven bieden aan personeel in Bitcoin te betalen en zelfs partijen zoals banken en grote investerings- en pensioenfondsen beginnen hun exposure aan Bitcoin en andere cryptomunten te vergroten.

In november 2020 zette DAIM (de vermogensbeheerder Digital Asset Investment Management) dan ook als eerste een door de werkgever gesteund Bitcoin pensioenfonds op. Veel mensen spaarden al op individuele wijze voor hun pensioen door middel van Bitcoin, maar dit was de eerste keer dat het middels een officieel pensioenfonds kon. Dergelijke pensioenen worden sinds 2021 in Amerika aangeboden door DAIM als deel van een diverse portefeuille met een maximum van tien procent aan investeringen in Bitcoin.

Michael Sonnensheim, de CEO van Greyscale, gaf in gesprek met Bloomberg in januari 2021 aan dat er grote interesse is van pensioenfondsen om in te stappen in het Grayscale Bitcoin Trust, wat zo’n drie procent van de totale Bitcoin-supply in handen heeft. KiwiSafer Growth Strategy, een Nieuw-Zeeland’s pensioenfonds wat zo’n $350 miljoen beheert, heeft ongeveer vijf procent van de activa van het pensioenfonds geïnvesteerd in Bitcoin.

In Nederland is duidelijk dat vele grotere adviseurs en pensioenfondsen de stap naar Bitcoin maar lastig vinden om te maken. Uitzondering hierbij is vermogensbeheerder Robeco. Jeroen Blokland, hoofd multi-asset bij Robeco, geeft aan Bitcoin als interessante optie te zien om te beschermen tegen de inflatie. Hij zou inzetten op een portfolio waarvan Bitcoin maximaal 1 procent uit zou kunnen maken, om de gewenste diversiteit in de portefeuille te behouden. Het aantal grote fondsen en verzekeraars met interesse in Bitcoin blijft gestaag doorgroeien, naar verwachting zullen in de toekomst steeds meer partijen hier gebruik van gaan maken.

Hoewel pensioenfondsen actief aangeven dat gebruikmaken van blockchain-technologie goed kan zijn voor het vertrouwen en de functionaliteit van de fondsen, lijken zij nog altijd huiverig en weinig vertrouwen te hebben in de waardevastheid van cryptovaluta zoals Bitcoin. Het kan in Nederland dan ook wellicht nog even duren voordat wij hier het eerste crypto pensioenfonds gaan zien. Voorlopig zul je dan ook zelf jouw pensioen bij elkaar moeten sparen middels Bitcoin en andere cryptovaluta. Gezien de recente wereldwijde ontwikkelingen, reguleringen en pogingen tot uitgaven van centrale cryptomunten, blijft dit echter een interessant spanningsveld om in de toekomst in de gaten te houden.

Nash en Bakkt als security exchange

Ook komende tijd kijken wij uit naar nieuwe fondsen die op de markt komen en die in crypto beleggen. Vooral ook voor de pensioenfondsen is het aantrekkelijk om hier in te investeren. Er zijn grote bedrijven als Bakkt (nasdaq exchange) en Nash Exchange die groot investeren en gereguleerde tokens willen stallen op hun exchange.

Bakkt en Nash doen er alles aan om zo gereguleerd mogelijk te werk gaan. De Nasdaq exchange Bakkt, zal naar verwachting eind 2019 Live gaan, dat terwijl de Nash Exchange hoogst waarschijnlijk in Maart al Live zal gaan.

Uiteraard willen alle crypto fans, dan pensioenfondsen ook in Bitcoin en andere valuta zullen stappen. Om zo de waarde omhoog te drijven.

Crypto Pensioenfondsen in Nederland

Ook Nederlandse pensioenfondsen die in crypto willen stappen wachten uiteraard hier nog even mee, voordat er gereguleerde exchanges zijn. Maar wanneer het zover is, verwachten wij, dat het hard kan gaan met het totale geld dat in de crypto zal vloeien.

Schuiven naar boven