chainlink

Chainlink onthult Crypto ‘hodlers’ en fraudebestrijding Blockchain-bruggen

Chainlink, de toonaangevende leverancier van datafeeds voor op blockchain gebaseerde slimme contracten, breidt zijn diensten uit met gedecentraliseerde off-chain berekeningen – een taak die wordt uitgevoerd door een netwerk van knooppuntoperators dat bekend staat als ‘Chainlink houders’.

Chainlink Lab

Chainlink Labs zet ook cross-blockchain-bruggen op die worden geleverd met een component voor het bewaken van frauderisico’s.

Aangekondigd donderdag op het jaarlijkse evenement van Chainlink, SmartCon, is houders een soort servicelaag om slimme contracten te vertellen hoe en wanneer ze zich moeten gedragen. De functie is nu live op Ethereum en wordt gebruikt door Aave, Synthetix, PoolTogether, Barnbridge, Bancor en Alchemix.

Evolutie

De evolutie van gedecentraliseerde financiën (DeFi) is een kruisbestuiving van on-chain logica in de vorm van slimme contracten en real-world data die buiten de blockchain leven.

Chainlink maakt het mogelijk om inputs – zoals marktgegevens voor DeFi, generatoren van willekeurige getallen voor gaming of sportscores voor voorspellingsmarkten – in blockchains te leiden via gedecentraliseerde orakelnetwerken die worden onderhouden door een commissie van Chainlink-knooppunten.

Tijd houden

De volgende stap, zoals beschreven in het Chainlink-witboek, is het aanbieden van zowel berekening als gegevensinvoer via hetzelfde gedecentraliseerde netwerk. Om te illustreren wat in deze context met berekening wordt bedoeld, koos Chainlink-medeoprichter Sergey Nazarov de eenvoudigste use-case.

“Een slim contract kan niet weten hoe laat het is”, zei Nazarov in een interview. “Het heeft geen tijdsbesef. Dus als je een slim contract op dinsdag om middernacht wilt afhandelen, heb je een hodler nodig.”

chainlink

DeFi toepassingen

Een veelvoorkomend soort berekening die in DeFi-toepassingen wordt gebruikt, is het activeren van limietorders, of het kunnen meer geavanceerde dingen zijn, zoals het bewaken van bepaalde schuldenpools voor leningen met onderpand. Wat projectteams momenteel doen, is deze rekenlaag in eigen huis bouwen. Maar dat staat haaks op het hele decentralisatieverhaal, zei Nazarov.

Chainlink-bewaarders zullen worden geselecteerd uit de bestaande pool van betrouwbare knooppuntoperators van het netwerk, zei Nazarov, en de winst die ze verdienen, zal ervoor zorgen dat ze berekeningen kunnen uitvoeren op elk niveau van congestie of kostenscenario. In de toekomst zullen er meer enterprise-grade hodlers aan het netwerk worden toegevoegd, zoals T-Systems van Deutsche Telekom.

Ontbrekende links

Iets verderop in de Chainlink-roadmap, maar iets waar het team de afgelopen twee jaar aan heeft gewerkt, zijn een paar cross-blockchain-bruggen. De programmeerbare tokenbrug van Chainlink is bedoeld voor het verplaatsen van tokens over blockchains; het Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) is bedoeld voor het delen van computeropdrachten.

Crypto-geldschieter Celsius heeft donderdag aangekondigd dat het zich heeft gecommitteerd aan het gebruik van de CCIP.

De tijd is hiervoor rijp, zei Nazarov, wijzend op de spraakmakende THORChain-exploit van vorige maand.

“Als andere mensen cross-chain [bruggen] maken, hebben ze twee fundamentele problemen”, zei Nazarov. “Ofwel hebben ze geen veilig systeem ontworpen, of ze hebben geen relatie met de andere blockchains die zullen leiden tot adoptie van de brug.”

Onder de motorkap maakt Chainlink’s cross-chain-systeem gebruik van zoiets als beveiliging met meerdere handtekeningen, zei Nazarov, maar gedaan op een manier die handtekeningen van honderden betrouwbare Chainlink-knooppunten efficiënt samenvoegt.

Bovendien zal een nieuw fraudebestrijdingsnetwerk parallel aan de Chainlink cross-chain bridge lopen en elke afzonderlijke handtekening, overdracht en toevoeging of vermindering van een knooppunt controleren, legde Nazarov uit. Het antifraudenetwerk heeft de mogelijkheid om de brug op elk moment volledig eenzijdig te vergrendelen, voegde hij eraan toe.

Schuiven naar boven