begrippenlijst

Begrippenlijst Crypto

Tijd om de crypto taal te begrijpen

Begrippenlijst crypto begrippen

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Crypto Begrippen met de Letter 0-9

De term die wordt gebruikt voor een kwaadaardige aanval op een blockchain-netwerk die wordt bereikt door de controle over 51% (meer dan de helft) van de mining nodes te krijgen.

Als het gaat om beleggen in cryptovaluta, is het belangrijk om te begrijpen dat er talloze oplichters zijn die erop uit zijn om nietsvermoedende beleggers geld afhandig te maken. Een van de meest recente oplichtingssites is 24xForex. Deze site beweert te handelen in cryptovaluta, maar in werkelijkheid is het een scam.

Een manier om mensen direct en kosteneffectief een type cryptocurrency tegen een ander te laten uitwisselen, tegen de huidige tarieven, zonder te hoeven kopen of verkopen.

 

Crypto Begrippen met de Letter A

Een marketingbenadering die iedereen met een bron van potentiële klanten – zoals een website of socialmedia kanaal – stimuleert om als Affiliate op te treden en bezoekers naar een website door te verwijzen in ruil voor een overeengekomen commissie of vaste acquisitievergoeding.

Een airdrop is een gratis uitgifte van tokens. Dit kan zijn door middel van een aanmelding aan een nieuwsbrief of dat iedereen die zich heeft aangemeld voor een bepaalde airdrop deze tokens ontvangt in zijn wallet. Ook kan het zijn dat er een tokens gratis worden weggegeven aan mensen die een bepaalde token al in de wallet hebben. Sommige crypto fondsen geven wel deze Airdrops aan hun klanten, maar ook andere crypto fondsen houden deze airdrop tokens zelf, omdat ze hier mee ook geld kunnen verdienen, op het moment dat ze deze zelf verkopen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.aElke cryptocurrency behalve Bitcoin is een Altcoin. “Altcoin” is een combinatie van twee woorden: “alternatieve Bitcoin” of “alternatieve munt

“All-Time High” (ATH) verwijst naar de hoogste prijs (of marktkapitalisatie) die een actief heeft bereikt sinds de notering of aanvang ervan. Aangezien de prijs die wordt gebruikt om de “all-time high” te definiëren de laatste is, verwijst deze alleen naar de hoogste prijs die een handelaar voor een actief heeft betaald, ongeacht hoeveel hij van het actief heeft gekocht. Het hoogste punt ooit wordt vaak genoteerd in financiële activa over de hele wereld, omdat het het theoretische potentieel van het activum laat zien.

Het laagste punt (in prijs, in marktkapitalisatie) dat een cryptocurrency in de geschiedenis is geweest. Zie ook de All Time High (ATH).

AML is de afkorting voor “Anti-Money Laundering”.

Anti-witwassen van geld (AML) omvat beleid, wetten en voorschriften om financiële misdrijven te voorkomen. AML is een wereldwijde term om witwassen te voorkomen. Wereldwijde en lokale regelgevers zijn over de hele wereld opgericht om financiële misdrijven te voorkomen, en deze regelgevers creëren AML-beleid. Bedrijven moeten voldoen aan deze AML-regelgeving, maar naleving kan voor bedrijven een complex proces zijn. Hiervoor hebben bedrijven AML-compliance-afdelingen die zorgen voor AML-compliance.

Dit zijn een reeks internationale wetten die hopen te voorkomen dat criminele organisaties of individuen geld witwassen via cryptocurrencies in contant geld.

De 5e antiwitwasrichtlijn (AML5) van de Europese Unie is een update van het antiwitwaskader (AML) van de unie. Het trad in werking op 9 juli 2018 en vereiste dat de 28 lidstaten van de EU de update uiterlijk op 10 januari 2020 in nationale wetgeving omzetten.
Een EU-richtlijn is een wettelijk kader dat een gemeenschappelijk doel omvat dat elke lidstaat moet bereiken door het in zijn eigen wetten op te nemen. Richtlijnen zijn niet juridisch bindend, maar het niet naleven ervan kan boetes opleggen. Hoewel de deadline is verstreken, hebben sommige lidstaten nog steeds niet aan de vereisten van AMLD5 kunnen voldoen vanwege de complexe regelgevingsproblemen die het met zich meebrengt.

Anatoly Yakovenko is mede-oprichter en CEO van Solana. Anatoly Yakovenko is een ingenieur en ondernemer. Hij is een van de medeoprichters van Solana Labs. Yakovenko is geboren in Oekraïne en immigreerde in de jaren 1990 naar de Verenigde Staten.

Er zijn op elk moment meerdere beurzen die in dezelfde cryptocurrency handelen, en dat doen ze met verschillende koersen. Arbitrage is het kopen van de ene beurs en het vervolgens verkopen aan de volgende beurs als er een marge tussen de twee is die winstgevend is.

Een manier om mensen direct en kosteneffectief een type cryptocurrency tegen een ander te laten uitwisselen, tegen de huidige tarieven, zonder te hoeven kopen of verkopen.

 

Crypto Begrippen met de Letter B

Bagholders verkopen hun crypto niet – zelfs als de prijs tot nul daalt.
Hiervoor zijn verschillende mogelijke redenen. De meest eenvoudige is dat de belegger gelooft dat de potentiële winst op lange termijn opweegt tegen eventuele directe verliezen. Als alternatief kunnen ze werken onder de drogreden van de verzonken kosten.

Bagholders worden soms ook beïnvloed door het ‘disposition-effect’. Dit verwijst naar de praktijk van het weigeren om slecht presterende activa te verkopen, maar zeer snel winst te maken in andere activa. Maar misschien komt het vaak voor dat bagagehouders gewoon te weinig tijd hebben (of de interesse of het enthousiasme missen) om de prestaties van de activa die ze bezitten. Dit is waarschijnlijk veel gebruikelijker geworden naarmate cryptocurrencies steeds meer mainstream werden.

Op het moment dat iedereen pessimistisch wordt en vele willen en gaan verkopen, dan dalen de prijzen van de crypto tokens en/of aandelen. Dat spreekt men van de ‘bear market’. In 2018 was een duidelijke bear market voor Bitcoin.

Dit is een truc die wordt gespeeld door een groep handelaren om de prijs van een cryptocurrency te manipuleren. De berenval wordt ingesteld door deze groep die allemaal tegelijkertijd hun cryptocurrency verkoopt, waardoor de markt bluft door te denken dat er een druppel binnenkomt. Als gevolg hiervan verkopen andere handelaren hun activa, waardoor de prijs verder daalt.

 

BEP-2 staat voor Binance Chain Evolution Proposal 2. BEP-2 is een technische standaard voor het maken en gebruiken van nieuwe tokens op Binance Chain. Het definieert een reeks regels en technische specificaties die tokens moeten volgen om te functioneren in het Binance Chain-ecosysteem. Een zeer vergelijkbare tokenstandaard in de Ethereum-blockchain is ERC-20. Voor meer details over het oorspronkelijke voorstel kun je de GitHub-pagina van het Binance-project raadplegen.

Elk BEP-2-token heeft de volgende eigenschappen:

  • Bronadres: Bronadres is de eigenaar van het uitgegeven token.
  • Tokennaam: Tokennaam vertegenwoordigt de lange naam van het token – b.v. “MijnToken.”
  • Symbool: Symbool is de identificatie van het nieuw uitgegeven token.
  • Totale voorraad: De totale voorraad is het totale aantal uitgegeven tokens.
  • Mintable: Mintable betekent of dit token in de toekomst kan worden geslagen, wat de totale voorraad van het token zou vergroten

BEP-20 is een Binance Smart Chain-tokenstandaard die is gemaakt met de bedoeling om ERC-20 uit te breiden, wat een van de meest voorkomende Ethereum-tokenstandaarden is die er zijn. BEP-20 is een blauwdruk van hoe een token kan worden uitgegeven, wie het kan uitgeven, en het heeft zelfs regels over het algemene gebruik ervan.

De BEP-20-standaard is afgeleid van en volledig compatibel met de ERC-20-standaard, en de code van de functies die de BEP-20-standaard definiëren, zijn modificaties van de ERC-20-standaard.

Het Ethereum-netwerk was de eerste die een standaard ontwikkelde voor non-fungible tokens. Het ‘ERC-721’-token symboliseert het eigendom van NFT’s, zoals onroerend goed of verzamelobjecten, waarbij elk token een duidelijke waarde heeft.
Naarmate het geroezemoes rond niet-vergankelijke tokens groeide, groeide ook het scala aan verschillende ecosystemen die ermee opkwamen. Deze tendens is versterkt sinds de exorbitant hoge tarieven en lange transactieverwerkingstijden van het Ethereum-netwerk de functionaliteit hebben beperkt en veel DeFi-protocollen onbruikbaar hebben gemaakt.

Deze tokens bevatten een reeks bewerkingen die bepalen hoe ze communiceren met de Binance Smart Chain. Sommigen van hen zijn vrij algemeen en kunnen worden gevonden in de BEP-20-standaard:

  • naam: geeft de naam op waarmee andere contracten het BEP-721-token zullen herkennen
  • Symbool: Een beknopte naam voor het token, vergelijkbaar met een tickersymbool
  • balanceOf: Toont het tokensaldo van een bepaald adres
  • totalSupply: toont het totale aantal gegenereerde tokens
‘Bewaringskosten’ zijn de kosten die een crypto fonds vraagt van de investeerders om het ingelegde geld te bewaken. Het crypto fonds maakt natuurlijk kosten om de tokens en coins te bewaren.

Binance Exchange is een van ‘s werelds meest populaire (en de grootste) cryptocurrency-uitwisselingen. Het biedt enkele van de laagste transactiekosten en de hoogste liquiditeit van de toonaangevende beurzen in crypto-ruimte. Kopers die zijn native utility-token, BNB, gebruiken, krijgen naast andere voordelen aanzienlijke kortingen op transacties.

De uitwisseling biedt meer dan 500 cryptocurrencies, met name Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Dogecoin (DOGE) en zijn eigen Binance Coin (BNB).

Binance Launchpad is een crowdfundingplatform dat eigendom is van Binance en dat crypto-startups helpt bij het inzamelen van geld door hun tokens aan Binance-gebruikers aan te bieden. Het is de pionier van het Initial Exchange Offering (IEO)-mechanisme, een zeer populaire methode onder crypto-startups om fondsen te verzamelen.

De Bitcoin Adviseur geeft advies in wanneer u de Bitcoin moet kopen en wanneer u de Bitcoin moet verkopen. Daarnaast weet de Bitcoin Adviseur ook alles af van Crypto Coin Exchanges en Offline wallets. Lees meer over wat een Bitcoin Adviseur precies doet.

Verwijst naar de marktkapitalisatie van Bitcoin in verhouding tot de gehele cryptocurrency-economie, zoals gemeten door de som van de marktkapitalisatie van beursgenoteerde munten op een aggregator zoals Coinmarketcap.

Het lightning network is een tweedelaagse technologie die wordt toegepast op Bitcoin en die microbetalingskanalen gebruikt om het vermogen van de blockchain om transacties efficiënter uit te voeren, te schalen. Transacties die worden uitgevoerd op Bitcoin lightning network zijn sneller, goedkoper en gemakkelijker te bevestigen dan transacties die rechtstreeks op de bitcoin-blockchain (d.w.z. on-chain) worden uitgevoerd.

Door transacties weg te nemen van de lightning network ze off-chain te maken, werd het lightning network ontworpen om de Bitcoin-blockchain te ontlasten en de bijbehorende transactiekosten te verlagen. Het lightning network kan ook worden gebruikt om andere soorten off-chain-transacties uit te voeren met uitwisselingen tussen cryptocurrencies.

Bitcoin Pizza verwijst naar de beruchte transactie waarbij een man, Laszlo Hanyecz genaamd, 10.000 Bitcoins betaalde voor twee pizza’s, waardoor het de eerste zakelijke transactie van Bitcoin in de echte wereld was.

Een Bitcoiner kan die vriend zijn die je hebt die niet kan stoppen met praten over Bitcoin. Veel Bitcoiners hebben hun Bitcoins HODLing sinds de vroege 2010s. Hoogstwaarschijnlijk zal uw Bitcoiner-vriend zijn telefoon controleren om u op de hoogte te houden van de huidige prijs van Bitcoin, ofwel met grote ogen groeiend over hun nieuwe winsten of verpletterd door de laatste dip in lichte paniek dat hun spaargeld zou kunnen worden weggevaagd.

Ondanks de volatiliteit van Bitcoin, gelooft een Bitcoiner in een toekomst waarin Bitcoin de marktkapitalisatie van cryptocurrency blijft domineren. Sommige idealistische Bitcoiners geloven misschien zelfs in de kracht van cryptocurrency om een revolutie teweeg te brengen in het wereldwijde politieke en financiële systeem.

Tegenwoordig is Bitcointalk een van de grootste online forums waar mensen vragen kunnen stellen en onderwerpen kunnen bespreken die verband houden met Bitcoin, blockchain-technologie en cryptocurrency in het algemeen. Het forum is in november 2009 opgericht door de beruchte uitvinder van Bitcoin zelf – Satoshi Nakamoto.

De blockchain is een digitaal grootboek van alle transacties die ooit in een bepaalde cryptocurrency zijn gedaan. Het bestaat uit afzonderlijke blokken (zie definitie hierboven) die aan elkaar zijn geketend via een cryptografische handtekening. Telkens wanneer de capaciteit van een blok wordt bereikt, wordt een nieuw blok aan de keten toegevoegd. De blockchain wordt herhaaldelijk gekopieerd en opgeslagen op duizenden computers over de hele wereld en moet altijd overeenkomen met elk exemplaar. Omdat er geen mastercopy op één locatie is opgeslagen, wordt dit als gedecentraliseerd beschouwd.

 

Blockchain toepassingen of ook wel blockchain voorbeelden, zijn bedrijven die echt de blockchain gebruiken in de echte wereld. Meer info? Ga naar 3 blockchain voorbeelden

Het aantal blokken in de keten tussen een bepaald blok en het allereerste blok in de blockchain.

Beloning voor het onderhouden van de blockchain. Het handhaven van de blockchain vereist computerkracht en elektriciteit of riskeert een grote hoeveelheid cryptocurrency als garantie dat u betrouwbaar bent. Iedereen die dit werk doet, komt in aanmerking om een beloning in digitaal geld en soms gloednieuwe, maagdelijke cryptocurrency te verdienen.

De ‘bull market’ is er wanneer mensen optimistisch worden en de prijzen van bepaalde aandelen of crypto munten stijgen voor langere tijd. In 2017 was er lange tijd een bull market bij Bitcoin. De prijs steeg tot bijna $ 20.000 en zakte daarna in 2018 naar iets boven de $ 3.000. Hier in 2018 was zeker de bear market zichtbaar.

Verbind kopers met verkopers om cryptovaluta uit te wisselen, waarbij je een paar % in rekening brengt voor hun service.

Voorbeelden van Brokers zijn: 

Crypto Begrippen met de Letter C

Wanneer een enkele entiteit de controle heeft over alle financiële gegevens, wordt dit beschouwd als een centraal grootboek. Dit is hoe banken werken.

Changpeng Zhao, wereldwijd bekend als “CZ”, is de oprichter en CEO van crypto-uitwisseling Binance. Zhao, een Chinees-Canadese miljardair vanwege zijn succes bij het vanaf de grond opbouwen van Binance sinds 2017, is zowel in China als in Taiwan gevestigd.

Het totale aantal munten in een cryptocurrency die zich in de openbaar verhandelbare ruimte bevinden, wordt beschouwd als het circulerende aanbod. Sommige munten kunnen worden vergrendeld, gereserveerd of verbrand, daarom niet beschikbaar voor openbare handel.
Coingecko is een verzamelwebsite van alle coins bij elkaar. Het is naast Coinmarketcap de grootste website over cryptocurrency.

Coinmarketcap, ook wel geschreven als CMC is een verzamelwebsite van alle Crypto Coins in de wereld. Op de website worden alle koersen van de Crypto Coins verzameld en de gemiddelde prijs berekent. Op deze manier is handig bij te houden, wat de koers is van dit moment. Coingecko is de concurrent en daarbij staan Coinmarketcap en Coingecko op de respectievelijk 1e en 2e plek. 

Een type digitale gegevensopslag dat langer duurt om toegang te krijgen en vaak niet is verbonden met internet. Ook bekend als een “offline wallet”. Bijvoorbeeld een Ledger of een Trezor.

Wanneer een transactie wordt uitgevoerd, controleren alle knooppunten in het netwerk of deze geldig is op de blockchain en hebben ze een consensus.

De crypto beleggingsstrategie is een methode hoe je investeert in crypto. Wil je juist ‘long term’ investeren of handel je dagelijks? Dat zijn vragen die je aan jezelf kunt stellen, voor dat je begint met investeren. 

Crypto Currencies zijn coins of tokens die verhandelbaar zijn op verschillende exchanges. Voor meer informatie over alle crypto currencies kunt u kijken op Coinmarketcap.com.

Het proces van het coderen en decoderen van informatie.

Een cryptocurrency fonds is hetzelfde als een crypto fonds. Een cryptocurrency fonds investeert voor anderen in cryptocurrency, dus het investeren in tokens die worden verhandeld in de markt. Daar mee probeert een crypto fonds winst te behalen voor zijn klanten.

Crypto fonds is een partij die voor jou de crypto currencies aankoopt en verkoopt. Jij geeft aan een crypto fonds een deel van jou vermogen en zij willen zorgen dat ze er meer van maken.

Een crypto hype is een situatie waarbij er veel belangstelling is voor en investeringen in cryptocurrencies, meestal gedreven door speculatie en media-aandacht. Dit kan leiden tot snelle stijgingen in de waarde van deze assets, maar ook tot snelle dalingen.

Lees alles over crypto hypes en de crypto hypes vanaf 2017 t/m nu. 

Een notaris die gespecialiseerd is in crypto en die is toegewijd aan het verstrekken van juridische expertise bij de aankoop van onroerend goed. Een van de belangrijkste aspecten van het kopen van een huis met crypto is het hebben van de juiste juridische begeleiding, zoals een Crypto Notaris

Crypto Signals, zijn signalen van partijen die voorspellen hoe de markt zal gaan bewegen. Voor meer informatie over hoe de bedrijven werken achter de crypto signals? Zie onze pagina: Wat is een crypto signal?

Als je nadenkt over het doen van een crypto-schenking, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt. Ten eerste, zorg ervoor dat de liefdadigheidsinstelling of persoon waaraan je doneert cryptocurrency accepteert als betaalmiddel. Je moet ook onderzoek doen naar de wallets en exchanges die compatibel zijn met jouw voorkeurscryptocurrency om ervoor te zorgen dat je de transactie veilig en efficiënt kunt voltooien. Lees alles over een crypto schenking in ons uitgebreide artikel!

Crypto vermogensbeheer verwijst naar het professionele beheer van financiële activa, inclusief traditionele en digitale activa zoals cryptocurrencies, met als doel het optimaliseren van rendementen en het beperken van risico’s.

Crypto Begrippen met de Letter D

Een DAICO is bijna hetzelfde als een ICO. Een DAICO is een combinatie van een DAO en een ICO. De bedenker Vitalik Buterin, ook de Co-Founder van Ethereum, wou graag dat ICO’s meer beveiligd worden voor de investeerders. Met een DAICO kunnen de investeerders stemmen nadat het product is opgeleverd. Als er tijdens het stemmen, een niet goed werkend product is opgeleverd, kunnen de investeerders hun investering terug krijgen. Op deze manier wordt het geïnvesteerde geld van de investeerders gewaarborgd.

In aandelen, cryptocurrency en andere markten hebben de prijzen van activa de neiging om gedurende de dag continu te veranderen onder invloed van de marktkrachten van vraag en aanbod. Meestal, vooral in de minder volatiele omgevingen, zijn deze schommelingen te klein om een punt van zorg te zijn voor langetermijnbeleggers. Er is echter een categorie marktdeelnemers die actief probeert winst te halen uit deze bewegingen, die daghandelaren worden genoemd.

Een type systeem waarbij elementen op een bepaalde manier worden verspreid, met beslissingen die op veel punten worden genomen en onafhankelijkheid in het netwerk wordt behouden. Decentralisatie is eigenlijk een combinatie van 3 delen die een driehoek vormen.

Een beweging die alternatieven aanmoedigt voor traditionele, gecentraliseerde vormen van financiële dienstverlening.

Traditioneel is bij bijna alle financiële transacties een tussenpersoon betrokken. Wanneer een klant een betaling doet met een creditcard, zijn er meerdere partijen bij betrokken, waaronder acquirers en banken. In meerdere fasen hebben derde partijen volledig overzicht over de details van de transactie – en de mogelijkheid om deze te stoppen of te weigeren.

Wanneer iemand verwijst naar problemen in de cryptocurrency-ruimte, verwijzen ze naar de kosten van mijnbouw op dat moment. Hoe meer transacties op elk willekeurig moment in de tijd proberen te worden bevestigd, gedeeld door het totale vermogen van de knooppunten op dat moment, definieert de moeilijkheid. Hoe hoger de moeilijkheid, hoe hoger de transactiekosten – dit is een vloeiende meting die in de loop van de tijd beweegt.

Gedistribueerde grootboeken zijn grootboeken waarin gegevens worden opgeslagen via een netwerk van gedecentraliseerde knooppunten. Een gedistribueerd grootboek houdt niet noodzakelijkerwijs een cryptocurrency in en kan geautoriseerd en privé zijn.

Iemand kan zich specialiseren op één crypto coin of token, maar vaak is het verstandig om je wallet meer te diversificeren. Je kunt het beste je crypto wallet breed genoeg diversificeren.

DYOR is een afkorting voor “Do Your Own Research”. Dat betekent, eigenlijk van, ik heb deze informatie voor jou, maar je moet zelf er nog onderzoek naar doen, omdat ik het niet zeker weet, of die informatie wel betrouwbaar is. 

Do Your Own Research (DYOR) wordt beschouwd als een van de belangrijkste aspecten van het zijn van een cryptocurrency-investeerder.
De term werd voor het eerst populair tijdens een golf van ICO-projecten die tussen 2016 en 2018 de cryptocurrency-ruimte binnenstroomden. Veel investeerders werden gedupeerd of uit hun zak gezet door een groot aantal oplichting die de markt betrad als potentiële snel rijk wordende crowdfunding-schema’s.
Als een manier om fraude te bestrijden, werden mensen aangespoord om ‘DYOR’ te gebruiken en elke mogelijke investering volledig te onderzoeken voordat ze geld aan een project vastlegden.

De uitdrukking is nu doorgedrongen in de populaire cultuur en wordt veel gebruikt om amateur-investeerders in elke arena aan te moedigen om door een mijnenveld van verkeerde informatie te navigeren.

Het wordt ook vaak gebruikt als een soort disclaimer door sommige cryptocurrency-figuren wanneer ze berichten plaatsen over projecten of analyses op sociale-mediaplatforms.

Crypto Begrippen met de Letter E

Een voorgestelde set regels en standaarden voor het maken van nieuwe cryptocurrency met Ethereum als basis. ERC-20 beschrijft crypto gemaakt met Ethereum-technologie die deze regels en normen volgt.

ERC-223 is een uitbreiding van het ERC-20-protocol en is gemaakt als een oplossing voor de ERC-20-bug door een Ethereum-ontwikkelaar wiens Reddit-gebruikersnaam ”Dexaran” is.
ERC staat voor “Ethereum Request for Comment”. Het ERC 223-tokenplatform wordt mogelijk gemaakt door slimme contracten en stelt gebruikers in staat tokens veilig over te dragen naar een digitale portemonnee.
Het feit dat Ethereum tokenisatiestandaarden heeft opgesteld, vereenvoudigt het proces. Afhankelijk van waar de toepassing voor bedoeld is, kunnen verschillende typen worden getokeniseerd met behulp van verschillende standaarden.
Sommige populaire Ethereum-tokens zijn de ERC-20-, ERC-721- en ERC-777-normen.

ERC-721 verwijst naar een tokenstandaard die te vinden is op de Ethereum-blockchain.

De meer gebruikelijke term die wordt gebruikt om naar deze activa te verwijzen, zijn niet-vervangbare tokens – een activaklasse die eind 2020 en begin 2021 in populariteit explodeerde.

Non-fungible tokens (of kortweg NFT’s) verwijzen naar tokens met unieke kenmerken, waardoor ze zich onderscheiden van andere tokens.

Een biljet van $ 10 is een voorbeeld van iets dat vervangbaar is. Als je een van deze bankbiljetten uitleent aan een vriend, hoef je niet exact dezelfde terug te krijgen, want ze zijn allemaal identiek.

Een vliegticket of een ruilkaart is een voorbeeld van iets niet-fungibles. Hoewel twee vliegtickets er hetzelfde uit kunnen zien, biedt de ene een voordelige reis naar New York, terwijl de andere u een eersteklas reis naar Barbados garandeert. Als gevolg hiervan kunnen ze niet op vergelijkbare basis worden geruild.

ERC-721-tokens helpen dit concept naar de blockchain te brengen en zorgen ervoor dat onderscheidende details over een asset kunnen worden vereeuwigd. NFT’s kunnen worden gebruikt om een ​​digitale weergave te bieden van een uniek kunstwerk, met eigendom dat gemakkelijk kan worden bewezen door middel van blockchain-records. Dit kan helpen om vervalsing tegen te gaan.

Er is een vaste overtuiging in de Ethereum-gemeenschap dat ERC-721 een aantal opwindende toepassingen zou kunnen hebben – veel verder dan de verzamelbare CryptoKitties die deze activaklasse beroemd hebben gemaakt. Een aantal rivaliserende blockchains (Binance Smart Chain is er een van) hebben ook tokenstandaarden uitgebracht die vergelijkbare kenmerken bieden als ERC-721.

Wanneer een tussenpersoon wordt gebruikt om geld aan te houden tijdens een transactie, worden die fondsen in escrow gehouden. Dit is meestal een derde partij tussen de verzendende entiteit en de ontvangende entiteit.

Ethereum-transacties zijn cryptografisch ondertekende instructies van accounts, waarbij een account een transactie initieert om de status van het Ethereum-netwerk bij te werken. De eenvoudigste transactie is die van het ene ETH-account naar het andere.

In de wereld van cryptocurrencies is een Ethereum-transactie de actie die wordt geïnitieerd door een extern account, of met andere woorden, een account dat wordt beheerd door een mens, niet door een contract. Als Johnny 2 ETH naar Jim stuurt, moet Johnny’s rekening worden gedebiteerd en die van Jim worden gecrediteerd. Wanneer deze status verandert, vindt de actie plaats met een transactie.
Nu, op basis van de consensusregels van Ethereum, gaat het netwerk ermee akkoord dat de transactie geldig is, en vervolgens wordt deze opgenomen in een blok dat aan de blockchain zelf wordt toegevoegd.

Het bericht waaruit de transactie bestaat, is een RLP-gecodeerde array die de mogelijkheid heeft om de details van de transactie zelf te specificeren en waarden heeft zoals de ontvanger, de waarde, de gegevens, de gaslimiet, de gasprijs, de nonce en de handtekening.

De ontvanger is het rekeningadres waarnaar de transactie daadwerkelijk wordt verzonden.

De waarde is de hoeveelheid Ether die moet worden overgedragen van de afzender naar de ontvanger, en dit kan zelfs nul zijn.

De gegevens zijn optionele willekeurige binaire gegevens, waar tijdens de contractimplementatie de bytecode van het contract wordt verzonden.

De gaslimiet is de maximale hoeveelheid gas die door een transactie kan worden verbruikt, terwijl de gasprijs het bedrag is dat de afzender betaalt voor elke eenheid gas. Een nonce is een volgnummer, dat per afzender is en moet overeenkomen met het eerstvolgende beschikbare volgnummer. De handtekening zijn gegevens die zowel de afzender van de transactie identificeren als authenticeren.

Een exit-scam verwijst naar een gebeurtenis waarbij een cryptocurrency-project tijdens of na de ICO-periode met geld van investeerders verdwijnt. Met andere woorden, walvissen proberen de prijs op te pompen naast reclame- en promotieactiviteiten, om later hun munten te dumpen. Het is vrij moeilijk om dergelijke gebeurtenissen te herkennen totdat ze plaatsvinden, net als een zwarte-zwaangebeurtenis, maar deze komen vaker voor dan de laatste.

Wat is een crypto-exitstrategie?

De exit-scam strategie is eenvoudig: een project lanceert een cryptocurrency-platform met behulp van een veelbelovend concept, werft fondsen bij investeerders, loopt voor een korte periode en verdwijnt dan, waardoor investeerders in een hachelijke situatie terechtkomen.

De rijke geschiedenis van bestaande oplichting in de crypto-industrie
In de afgelopen tijd is een aantal projecten opgeschoven naar de rug-pull-strategie (een andere vorm van exit-scam). Zelfs enkele van de meest populaire die worden vertrouwd door beroemde publieke figuren, vallen onder deze categorie. Een voorbeeld is het recente TITAN-project van Iron Finance, dat vooral door de investering van Mark Cuban aan populariteit won.
Een ander populair voorbeeld is de recente verkoop van Logan Paul’s NFT’s, waarbij drie houders van 3.000 NFT’s die verkocht zouden worden, kans maakten op een Pokemon First Edition-bundel ter waarde van $ 40.000. De NFT’s kregen aanvankelijk veel aandacht die hun waarde boven de $ 20.000 schoten. Op dit moment blijven de meeste hiervan echter op OpenSea staan ​​​​tegen een prijs van ongeveer $ 1.000.

Wat is de BitConnect Exit Scam?

Op 16 januari 2018 kondigde Bitconnect aan dat het zijn valutawissel- en leningactiviteiten stopzette nadat regelgevers uit Texas en North Carolina een staakt-het-en-weer hadden uitgevaardigd. Na de sluiting van de operaties betaalde het platform met een Ponzi-schema gebruikers terug in de vorm van BCC (native token) die binnen een week van het hoogste punt ooit van ongeveer $ 465 naar minder dan $ 1 ging.

Crypto Begrippen met de Letter F

Als u een website vindt die u gratis cryptocurrency aanbiedt om verbinding met hen te maken, wordt dit een kraan genoemd. De meeste hiervan zijn oplichting.
Een fondsbeheerder is een persoon van een crypto fonds die de fondsen beheert. Hij of zij koopt de cryptocurrency’s op de exchange en zorgt dat dit zorgvuldig gebeurt.
FOMO bekent Fear Of Missing Out. Dat betekent dat coinhandelaren bang zijn, om iets te missen. Een grote stijging missen als coin handelaar is nooit leuk. Daarom zeggen mensen vaak FOMO, om zo te vermelden dat ze hebben gekocht om een grote stijging niet te missen.

Crypto Begrippen met de Letter G

Crypto Begrippen met de Letter H

Hard fork wordt gedefinieerd als een beslissing om een permanente verandering aan te brengen in de technologie die wordt gebruikt door een cryptocurrency. Zo heeft Bitcoin al een aantal een hard fork gekregen.

Hodl betekent Hold, het is namelijk bedacht door een iemand die een typfout heeft gemaakt in de Crypto Wereld.

Crypto Begrippen met de Letter I

De meeste fondsen vragen instapkosten. Instapkosten zijn kosten die een crypto fonds vraagt, voor het opzetten van alles. Het ene fonds doet dit voor één bepaald bedrag. Een ander fonds vraagt hier een percentage voor.

Crypto Begrippen met de Letter J

Crypto Begrippen met de Letter K

KYC is een klantidentificatieproces dat wettelijk verplicht is voor financiële organisaties. Vaak moet je voor een exchange een KYC onder gaan om je geld er af te halen, zodat de exchange weet dat jij het echt bent. Zo kunnen ze ook controleren waar het geld naar toe gaat.

Crypto Begrippen met de Letter L

Crypto Begrippen met de Letter M

De ‘minimale inleg’ betekent het bedrag dat minimaal door de investeerder aan het Crypto Fonds moet worden gegeven. Vanaf dat bedrag is het mogelijk om te investeren in een Crypto Fonds. Onder de € 100.000 is het volgens de afm niet toegestaan om te beleggen in crypto currency.

Een Masternode gebruikt dezelfde wallet software als de gewone node met dezelfde Blockchain. Maar een Masternode voert extra diensten uit op het netwerk. De extra diensten bestaan als eerste uit verhoogde privacy van de transacties.

Ten tweede heeft Masternodes directe transacties. Ook is een Masternode een gedecentraliseerd begrotingssysteem. Daarbij zijn er nog een aantal voordelen aan een Masternode ten opzichte van een gewone node.

Voor het leveren van de diensten worden Masternode ook een bepaald van de beloning van elk blok betaald. Dit kan dienen als een passief inkomen aan de Masternode eigenaren min de gebruikerskosten.

Het crypto fonds wil zelf natuurlijk ook verdienen aan het systeem. Daarom moeten investeerders ook een management fee betalen. Vaak is dat 1, 2 of 3% van de totale inleg per jaar eenmalig te betalen.

Crypto Begrippen met de Letter N

Crypto Begrippen met de Letter O

Crypto Begrippen met de Letter P

Sommige crypto fondsen vragen een ‘performance fee’. Een performance fee is een percentage van de winst die het crypto fonds ontvangt van de investeerder. Sommige vragen hier een aantal % van, maar anderen doen dit gratis.

Private DeFi-platforms bieden gebruikers de mogelijkheid om financiële diensten te gebruiken zonder hun persoonlijke informatie bloot te stellen aan het publiek. Investeren in private DeFi projecten kan een aantrekkelijke optie zijn voor diegenen die waarde hechten aan privacy in combinatie met de voordelen van gedecentraliseerde financiën. 

Private equity is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Het verwijst naar het type investering dat wordt gedaan door beleggers, zoals private equity-fondsen, die geld inzamelen van institutionele beleggers en vermogende particulieren om te investeren in bedrijven die niet op de beurs verhandeld worden.

Deze investeringen kunnen variëren van het verstrekken van startkapitaal aan beginnende bedrijven tot het kopen van volwassen bedrijven en deze te herstructureren om hun waarde te vergroten voordat ze worden doorverkocht of naar de beurs gebracht. Private equity-fondsen kunnen ook investeren in bedrijven die zich in moeilijkheden bevinden en hun management willen herstructureren om de bedrijfsprestaties te verbeteren.

Over het algemeen investeren private equity-fondsen voor een bepaalde periode, meestal tussen de drie en zeven jaar, en streven ze naar een aanzienlijk rendement op hun investeringen. Private equity wordt vaak geassocieerd met grote financiële transacties en fusies en overnames van bedrijven.

Een reeks letters en cijfers die alleen de eigenaar kent en waarmee ze hun cryptocurrency kunnen uitgeven. Je moet nooit de private key delen, tenzij u wilt dat iemand anders al uw geld kan opnemen!

Proof of Work is een proces om consensus te bereiken en voort te bouwen op een digitaal record dat bekend staat als een blockchain. Met PoW concurreren gebruikers met elkaar via hun computer om een puzzel op te lossen.

Proof of Stake is een proces om consensus te bereiken en voort te bouwen op een digitaal record dat bekend staat als een blockchain. Met PoS zetten gebruikers een onderpand van tokens (of een “inzet”) en gebruiken ze een proces dat energie- en kostenefficiënter is dan praktische oplossingen.

Proof of History is een reeks berekeningen die een manier kunnen bieden om cryptografisch de verstreken tijd tussen twee gebeurtenissen te verifiëren. Het maakt gebruik van een cryptografisch veilige functie die zo is geschreven dat de uitvoer niet kan worden voorspeld op basis van de invoer, en de functie moet volledig worden uitgevoerd om de uitvoer te genereren.

Crypto Begrippen met de Letter Q

Voor cryptocurrencies worden vaak QR-codes gebruikt om portemonnee-adressen gemakkelijk met anderen te delen.
Voor gebruikers om betalingen te verzenden of te ontvangen, is een Bitcoin-adres vereist.
Het probleem met een Bitcoin-adres is dat ze vrij lang en moeilijk te onthouden zijn.

Met behulp van een Bitcoin QR-generator die een Bitcoin-adres omzet in een QR-code, kan een gebruiker crypto-betalingen verzenden of ontvangen door simpelweg de QR-code te scannen.

Aan de QR-code kan ook een label worden toegevoegd om het gewenste bedrag aan te geven dat verstuurd moet worden en wie de ontvanger is.

Het maken van een QR-code is heel eenvoudig.

Wat is Quantum Computing?

Quantum computing is de studie van het gebruik van fenomenen in de kwantumfysica om nieuwe manieren van computergebruik te creëren. De basiseenheid van informatie in quantum computing is een qubit. In tegenstelling tot een traditioneel computerbit, dat een binair cijfer is dat wordt gekenmerkt als 0 of 1, kan een qubit een coherente superpositie zijn van zowel 0 als 1. De kracht van een kwantumcomputer neemt toe met elke qubit die wordt toegevoegd. Het toevoegen van meer transistors zal echter geen lineair vermogen toevoegen, zoals bij traditionele computers.
Superpositie en verstrengeling zijn de twee kenmerken van de kwantummechanica die worden gebruikt voor kwantumberekeningen. Deze functies stellen kwantumcomputers in staat om bewerkingen uit te voeren met snelheden die exponentieel hoger zijn in vergelijking met traditionele computers, terwijl ze ook veel minder energie verbruiken.

Een zeer eenvoudige definitie van een kwantumcomputer is een computer die fenomenen uit de kwantummechanica gebruikt om veel efficiëntere berekeningen uit te voeren dan oudere, klassieke computertechnologieën kunnen.

Het gebied van quantum computing vindt zijn oorsprong in de jaren tachtig, toen werd ontdekt dat bepaalde rekenproblemen beter kunnen worden aangepakt met quantumalgoritmen dan met de klassieke tegenhangers die toen in gebruik waren.

Quantum computing kan een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van financiën, militaire zaken, kunstmatige intelligentie, big data, enz.

In de cryptocurrency-sector is er enige discussie geweest over hoe de komst van quantum computing de veiligheid van netwerken zoals Bitcoin (BTC) zal beïnvloeden door een bedreiging te vormen voor de veerkracht van hun cryptografie. Ontwikkelaars en wiskundigen onderzoeken daarom hoe het mogelijk zou kunnen zijn om kwantumresistente cryptografie te maken die deze netwerken toekomstbestendig kan maken.

Crypto Begrippen met de Letter R

Crypto Begrippen met de Letter S

Sommige zeggen dat het een typefout is en dat het ‘Safe’ moet zijn. Omdat CZ van Binance noemde: ‘Funds are Safu’. Maar de echte betekenis die hij bedoelde is: ‘Secure Asset Fund for Users’. Wat betekent dat de coins van de gebruikers veilig zijn.

De openbare identiteit van Satoshi Nakamoto is niet bekend. Het is ook onbekend of Satoshi Nakamoto een pseudoniem of echte naam is, en sommigen geloven dat Satoshi Nakamoto een groep mensen is in plaats van één individu.

De identiteit achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto is niet bekend, maar Nakamoto wordt toegeschreven aan de ontwikkeling van de blockchain in 2008. Nakamoto schreef het Bitcoin-whitepaper en wordt vaak gecrediteerd voor het minen van het eerste blok van de blockchain.

Ik ben gescamd met crypto, wat nu?

Wanneer je bent gescamd door een crypto fraudeur, neem dan contact op met een crypto adviseur. Lees hier meer als je bent gescamd. 

Crypto scam is een website die valse informatie over cryptocurrencies gebruikt om mensen te misleiden en hun geld te stelen. De website gebruikt bepaalde technieken zoals phishing en malware om mensen te overtuigen dat ze betalen voor een dienst die ze niet hebben besteld. Ze kunnen ook hun persoonlijke gegevens stelen, zoals hun bankrekeningnummer, om frauduleuze transacties uit te voeren.

Lees meer info over crypto scam websites en een lijst met voorbeeld van deze scam partijen.

Wat is een Shortsqeeuze? Een Shortsqeeuze is een manier om alle shorts te liquideren. Wat is een Shortsqueeze in Crypto wereld? Als de Whales, dus de grote spelers in de markt de koersen laten stijgen, zijn ze bezig om de shorts uit de markt te halen, dus te liquideren.

Een overeenkomst om goederen, diensten of geld uit te wisselen die automatisch worden uitgevoerd, zonder toezicht van derden, zolang aan de vastgestelde criteria wordt voldaan.

Als het gaat over een security token offering (STO) dan is dat om een gereguleerde token op de markt te brengen, dus ook op de blockchain. Hierbij worden er effecten uitgegeven in ruil voor financiering.

Crypto Begrippen met de Letter T

Crypto Begrippen met de Letter U

Uitstapkosten is bijna hetzelfde als de instapkosten. Uitstapkosten worden gemaakt op het moment dat je stopt bij het crypto fonds. Vaak is dit een percentage van het geld dat uit het fonds wordt gehaald op het moment dat men stopt.

Crypto Begrippen met de Letter V

In de wereld van crypto bestaan er coins en tokens. Het is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat er een nieuwe Blockchain komt, komt daar de coin op te staan. Dit is de coin van de Blockchain zelf. Alle andere versies die op die bepaalde Blockchain gaan draaien, zijn een token.

Vitalik Buterin is een Russisch-Canadese schrijver en programmeur die sinds 2011 betrokken is bij de Bitcoin-gemeenschap. Hij is medeoprichter en schrijft artikelen voor het Bitcoin Magazine. Hij staat voornamelijk bekend als de persoon achter Ethereum, een blockchain-platform dat fungeert als een wereldcomputer voor gedecentraliseerde toepassingen, ofwel DApps.

Crypto Begrippen met de Letter W

Een wallet is een soort portomenee voor crypto currencies. In een wallet kun je vaak verschillende soort tokens houden. In een thereum wallet kunnen alle Erc20 tokens neergezet worden.
Wat zijn Whales in de wereld van Crypto coins? Whales zijn de alle grootste spelers op de markt, zij bepalen vaak waar de koers naar toe gaat. Up or down? Whales hebben vele coins in handen en weten hier mee te spelen, dan wel zelf of met bepaalde bots die koers bepalen door een bepaald algoritme.
Een verzameling marketingdocumenten die zijn ontworpen om een complex product of een complexe service uit te leggen en investeerders ervan te overtuigen in de voordelen ervan te geloven. Het doel van een whitepaper is het creëren van interesse, het opleiden en verkopen van een concept aan potentiële kopers. Met crypto worden whitepapers gemaakt als een van de allereerste documenten om uit te leggen wat het is, wat het uniek maakt, de achterliggende technologie en de filosofie of missie beschrijven. In tegenstelling tot typisch verkoopmateriaal is een whitepaper conservatiever.

Crypto Begrippen met de Letter X

Crypto Begrippen met de Letter Y

De term “yieldcurve” verwijst naar de grafische weergave van de relatie tussen rendementen en looptijden in vastrentende markten.

De rentecurve is een grafische weergave van het rendement dat beleggers kunnen verwachten van verschillende looptijden van vastrentende waarden, zoals obligaties en schatkistcertificaten. De vorm van de curve wordt bepaald door het niveau van de rentetarieven die in de economie heersen. Lagere rentetarieven gaan gepaard met toenemende niveaus van langerlopende schuldinstrumenten. Hogere rentetarieven gaan gepaard met afnemende niveaus van langerlopende schuldinstrumenten.

Het is een belangrijk financieel instrument dat door investeerders wordt gebruikt om de richting van de economie te voorspellen. Het vergelijkt de rentetarieven van staatsobligaties op korte, middellange en lange termijn.

De rentecurve geeft de relatie weer tussen de obligatierendementen, uitgedrukt als rente per jaar, en de vervaldata.

Opbrengstlandbouw is een brede term – en in zijn eenvoudigste vorm houdt het in dat wordt geprobeerd het grootst mogelijke rendement uit cryptocurrency te halen.

Dit kan inhouden dat u rente verdient door digitale activa aan anderen uit te lenen, of de crypto op te sluiten in een liquiditeitspool. Sommige gedecentraliseerde financiële protocollen geven ook governance-tokens uit als beloning voor deelnemers – en deze activa zijn onderhevig aan wilde speculatie.
Opbrengstboeren berekenen hun geschatte rendement met behulp van het jaarlijkse opbrengstpercentage, omdat APY rekening houdt met samengestelde producten. Beleggers zullen normaal gesproken wisselen tussen verschillende DeFi-protocollen om de best mogelijke deal te krijgen.
Maar dit alles is niet zonder risico’s. DeFi-protocollen kunnen gevoelig zijn voor bugs in slimme contracten, en dit kan fondsen kwetsbaar maken. Daarom is het van cruciaal belang om veel due diligence uit te voeren voordat je betrokken raakt bij deze rage.

Deze praktijk explodeerde in populariteit in de zomer van 2020, toen de totale waarde opgesloten in DeFi-protocollen steeg. Enkele van de meest populaire projecten in die tijd waren Compound, Aave, Balancer en Curve.

Crypto Begrippen met de Letter Z

In cryptografie stelt een nulkennisbewijs een partij in staat om bewijs te leveren dat een transactie of gebeurtenis heeft plaatsgevonden zonder persoonlijke details van die transactie of gebeurtenis te onthullen.

Elke transactie moet in een blok worden opgenomen om door het netwerk te worden erkend als een geldige geldoverboeking.

Transacties die tegelijkertijd worden uitgevoerd, worden verzameld in blokken, die samen een blockchain vormen.
Nadat een transactie is verzonden, komt deze in een van de volgende drie toestanden: Onbevestigd in afwachting van bevestiging, bevestigd of afgewezen.

Bevestiging kan worden uitgesteld als de transactiekosten niet hoog genoeg zijn voor de miners die transacties valideren of als er een groot aantal transacties wacht om te worden verwerkt. Nulbevestigingstransacties worden ook wel onbevestigde transacties genoemd.

begrippenlijst crypto
Schuiven naar boven