Begrippenlijst

Op zoek naar een begrip die ergens op de website staat? Of een ander begrip waarvan je niet weet wat het betekent? Lees hier de betekenissen van vele begrippen in deze begrippenlijst.

Button Text

Airdrops

Een airdrop is een gratis uitgifte van tokens. Dit kan zijn door middel van een aanmelding aan een nieuwsbrief of dat iedereen die zich heeft aangemeld voor een bepaalde airdrop deze tokens ontvangt in zijn wallet. Ook kan het zijn dat er een tokens gratis worden weggegeven aan mensen die een bepaalde token al in de wallet hebben. Sommige crypto fondsen geven wel deze Airdrops aan hun klanten, maar ook andere crypto fondsen houden deze airdrop tokens zelf, omdat ze hier mee ook geld kunnen verdienen, op het moment dat ze deze zelf verkopen.

Altcoin

Elke cryptocurrency behalve Bitcoin is een Altcoin. “Altcoin” is een combinatie van twee woorden: “alternatieve Bitcoin” of “alternatieve munt”

Bear Market

Op het moment dat iedereen pessimistisch wordt en vele willen en gaan verkopen, dan dalen de prijzen van de crypto tokens en/of aandelen. Dat spreekt men van de ‘bear market’. In 2018 was een duidelijke bear market voor Bitcoin.

Bitcoin Adviseur

De Bitcoin Adviseur geeft advies in wanneer u de Bitcoin moet kopen en wanneer u de Bitcoin moet verkopen. Daarnaast weet de Bitcoin Adviseur ook alles af van Crypto Coin Exchanges en Offline wallets. Lees meer over wat een Bitcoin Adviseur precies doet.

Blok grootte

Het aantal blokken in de keten tussen een bepaald blok en het allereerste blok in de blockchain.

Block reward

Beloning voor het onderhouden van de blockchain. Het handhaven van de blockchain vereist computerkracht en elektriciteit of riskeert een grote hoeveelheid cryptocurrency als garantie dat u betrouwbaar bent. Iedereen die dit werk doet, komt in aanmerking om een beloning in digitaal geld en soms gloednieuwe, maagdelijke cryptocurrency te verdienen.

Bull Market

De ‘bull market’ is er wanneer mensen optimistisch worden en de prijzen van bepaalde aandelen of crypto munten stijgen voor langere tijd. In 2017 was er lange tijd een bull market bij Bitcoin. De prijs steeg tot bijna $ 20.000 en zakte daarna in 2018 naar iets boven de $ 3.000. Hier in 2018 was zeker de bear market zichtbaar.

Bewaringskosten

‘Bewaringskosten’ zijn de kosten die een crypto fonds vraagt van de investeerders om het ingelegde geld te bewaken. Het crypto fonds maakt natuurlijk kosten om de tokens en coins te bewaren.

Coinmarketcap

Coinmarketcap, ook wel geschreven als CMC is een verzamelwebsite van alle Crypto Coins in de wereld. Op de website worden alle koersen van de Crypto Coins verzameld en de gemiddelde prijs berekent. Op deze manier is handig bij te houden, wat de koers is van dit moment.

Cold Storage

Een type digitale gegevensopslag dat langer duurt om toegang te krijgen en vaak niet is verbonden met internet. Ook bekend als een “offline wallet”. Bijvoorbeeld een Ledger of een Trezor.

Crypto Currencies

Crypto Currencies zijn coins of tokens die verhandelbaar zijn op verschillende exchanges. Voor meer informatie over alle crypto currencies kunt u kijken op Coinmarketcap.com.

Cryptocurrency fonds

Een cryptocurrency fonds is hetzelfde als een crypto fonds. Een cryptocurrency fonds investeert voor anderen in cryptocurrency.

Crypto fonds

Crypto fonds is een partij die voor jou de crypto currencies aankoopt en verkoopt. Jij geeft aan een crypto fonds een deel van jou vermogen en zij willen zorgen dat ze er meer van maken.

DAICO

Een DAICO is bijna hetzelfde als een ICO. Een DAICO is een combinatie van een DAO en een ICO. De bedenker Vitalik Buterin, ook de Co-Founder van Ethereum, wou graag dat ICO’s meer beveiligd worden voor de investeerders. Met een DAICO kunnen de investeerders stemmen nadat het product is opgeleverd. Als er tijdens het stemmen, een niet goed werkend product is opgeleverd, kunnen de investeerders hun investering terug krijgen. Op deze manier wordt het geïnvesteerde geld van de investeerders gewaarborgd.

Decentralized (gedecentraliseerd)

Een type systeem waarbij elementen op een bepaalde manier worden verspreid, met beslissingen die op veel punten worden genomen en onafhankelijkheid in het netwerk wordt behouden. Decentralisatie is eigenlijk een combinatie van 3 delen die een driehoek vormen.

Diversificeren Crypto Wallet

Iemand kan zich specialiseren op één crypto coin of token, maar vaak is het verstandig om je wallet meer te diversificeren. Je kunt het beste je crypto wallet breed genoeg diversificeren.

ERC-20

Een voorgestelde set regels en standaarden voor het maken van nieuwe cryptocurrency met Ethereum als basis. ERC-20 beschrijft crypto gemaakt met Ethereum-technologie die deze regels en normen volgt.

Fondsbeheerder

Een fondsbeheerder is een persoon van een crypto fonds die de fondsen beheert. Hij of zij koopt de cryptocurrency’s op de exchange en zorgt dat dit zorgvuldig gebeurt.

Fomo

FOMO bekent Fear Of Missing Out. Dat betekent dat coinhandelaren bang zijn, om iets te missen. Een grote stijging missen als coin handelaar is nooit leuk. Daarom zeggen mensen vaak FOMO, om zo te vermelden dat ze hebben gekocht om een grote stijging niet te missen.

Hard fork

Hard fork wordt gedefinieerd als een beslissing om een permanente verandering aan te brengen in de technologie die wordt gebruikt door een cryptocurrency. Zo heeft Bitcoin al een aantal een hard fork gekregen.

Hodl

Hodl betekent Hold, het is namelijk bedacht door een iemand die een typfout heeft gemaakt in de Crypto Wereld.

Instapkosten

De meeste fondsen vragen instapkosten. Instapkosten zijn kosten die een crypto fonds vraagt, voor het opzetten van alles. Het ene fonds doet dit voor één bepaald bedrag. Een ander fonds vraagt hier een percentage voor.

KYC ( Know Your Customer )

KYC is een klantidentificatieproces dat wettelijk verplicht is voor financiële organisaties. Vaak moet je voor een exchange een KYC onder gaan om je geld er af te halen, zodat de exchange weet dat jij het echt bent. Zo kunnen ze ook controleren waar het geld naar toe gaat.

Minimale inleg

De ‘minimale inleg’ betekent het bedrag dat minimaal door de investeerder aan het Crypto Fonds moet worden gegeven. Vanaf dat bedrag is het mogelijk om te investeren in een Crypto Fonds. Onder de € 100.000 is het volgens de afm niet toegestaan om te beleggen in crypto currency.

Masternode

Een Masternode gebruikt dezelfde wallet software als de gewone node met dezelfde Blockchain. Maar een Masternode voert extra diensten uit op het netwerk. De extra diensten bestaan als eerste uit verhoogde privacy van de transacties.

Ten tweede heeft Masternodes directe transacties. Ook is een Masternode een gedecentraliseerd begrotingssysteem. Daarbij zijn er nog een aantal voordelen aan een Masternode ten opzichte van een gewone node.

Voor het leveren van de diensten worden Masternode ook een bepaald van de beloning van elk blok betaald. Dit kan dienen als een passief inkomen aan de Masternode eigenaren min de gebruikerskosten.

Management Fee

Het crypto fonds wil zelf natuurlijk ook verdienen aan het systeem. Daarom moeten investeerders ook een management fee betalen. Vaak is dat 1, 2 of 3% van de totale inleg per jaar eenmalig te betalen.

Performance Fee

Sommige crypto fondsen vragen een ‘performance fee’. Een performance fee is een percentage van de winst die het crypto fonds ontvangt van de investeerder. Sommige vragen hier een aantal % van, maar anderen doen dit gratis.

Private Key

Een reeks letters en cijfers die alleen de eigenaar kent en waarmee ze hun cryptocurrency kunnen uitgeven. Je moet nooit de private key delen, tenzij u wilt dat iemand anders al uw geld kan opnemen!

PoW ( Proof Of Work )

Een proces om consensus te bereiken en voort te bouwen op een digitaal record dat bekend staat als een blockchain. Met PoW concurreren gebruikers met elkaar via hun computer om een puzzel op te lossen.

PoS ( Proof of Stake )

Een proces om consensus te bereiken en voort te bouwen op een digitaal record dat bekend staat als een blockchain. Met PoS zetten gebruikers een onderpand van tokens (of een “inzet”) en gebruiken ze een proces dat energie- en kostenefficiënter is dan praktische oplossingen.

Safu

Sommige zeggen dat het een typefout is en dat het ‘Safe’ moet zijn. Omdat CZ van Binance noemde:  ‘Funds are Safu’. Maar de echte betekenis die hij bedoelde is: ‘Secure Asset Fund for Users’.

Wat betekent dat de coins van de gebruikers veilig zijn.

Shortsqueeze

Wat is een Shortsqeeuze? Een Shortsqeeuze is een manier om alle shorts te liquideren.

Wat is een Shortsqueeze in Crypto wereld? Als de Whales, dus de grote spelers in de markt de koersen laten stijgen, zijn ze bezig om de shorts uit de markt te halen, dus te liquideren.

Smart contract

Een overeenkomst om goederen, diensten of geld uit te wisselen die automatisch worden uitgevoerd, zonder toezicht van derden, zolang aan de vastgestelde criteria wordt voldaan.

STO – Security Token Offerings

Als het gaat over een security token offering (STO) dan is dat om een gereguleerde token op de markt te brengen, dus ook op de blockchain. Hierbij worden er effecten uitgegeven in ruil voor financiering.

Uitstapkosten

Uitstapkosten is bijna hetzelfde als de instapkosten. Uitstapkosten worden gemaakt op het moment dat je stopt bij het crypto fonds. Vaak is dit een percentage van het geld dat uit het fonds wordt gehaald op het moment dat men stopt.

Verschil tussen een coin en een token?

In de wereld van crypto bestaan er coins en tokens. Het is eigenlijk heel simpel. Op het moment dat er een nieuwe Blockchain komt, komt daar de coin op te staan. Dit is de coin van de Blockchain zelf. Alle andere versies die op die bepaalde Blockchain gaan draaien, zijn een token.

Wallet

Een wallet is een soort portomenee voor crypto currencies. In een wallet kun je vaak verschillende soort tokens houden. In een thereum wallet kunnen alle Erc20 tokens neergezet worden.

Whales

Wat zijn Whales in de wereld van Crypto coins? Whales zijn de alle grootste spelers op de markt, zij bepalen vaak waar de koers naar toe gaat. Up or down? Whales hebben vele coins in handen en weten hier mee te spelen, dan wel zelf of met bepaalde bots die koers bepalen door een bepaald algoritme.

Whitepaper

Een verzameling marketingdocumenten die zijn ontworpen om een complex product of een complexe service uit te leggen en investeerders ervan te overtuigen in de voordelen ervan te geloven. Het doel van een whitepaper is het creëren van interesse, het opleiden en verkopen van een concept aan potentiële kopers. Met crypto worden whitepapers gemaakt als een van de allereerste documenten om uit te leggen wat het is, wat het uniek maakt, de achterliggende technologie en de filosofie of missie beschrijven. In tegenstelling tot typisch verkoopmateriaal is een whitepaper conservatiever.

Crypto Fondsen Begrippenlijst